Ihmisyys

Alistaminen, syyllistäminen, häpeä

Toisten ihmisten alistaminen ja sen yleisimmät toteutustavat, syyllistämiseen ja häpeään manipulointi

Ethän Sinäkään, Rakas kanssakulkijani, halua tulla alistetuksi?
Miten voimme välttyä siltä tai ainakin vähentää sitä?
Miten tulla vapaaksi, mielen vapauteen?

Lähtökohtaisesti olemme tasavertaisia ja voimme tehdä toimemme ja työtehtävämme ilman alistumista. Esimerkiksi työpaikalla voimme täyttää tehtävämme ohjeiden ja sääntöjen mukaan ilman alistumisen tunnetta. Samalla, kun jokainen saa olla oma, aito itsensä, hänen luovuutensa, ymmärryksensä ja tehonsa kasvaa. Alistumattomuus ei ole kapinoimista tai katkeruutta, vaan todellisuudessa niiden vastakohta.

Minkälaista syyllisyyttä tunnet? Syyllistätkö myös itse itseäsi?

Syyllisyys on täysin turha tunne. Syyllisyyttä kokemalla ei pysty todellisuudessa antamaan mitään, ei itselle eikä kanssaihmisille. Syyllisyyden kokemuksilla kuitenkin kuluttaa voimavarojaan.

Saatat itsekin syyllistää itseäsi, koska Sinua on syyllistetty. Miksi Sinua on muiden toimesta syyllistetty? Sellaiset ihmiset syyllistävät, jotka ovat ymmärtäneet todellisen ihmisyyden täysin väärin. Ehkä syyllistyminen on myös sukupolvien ketjussa ja kotoakin ”periytynyt” rasite.

Miettiessä, minkälaista syyllisyyttä tuntee, voi oppia asiasta. Jos syyllisyydestä on muodostunut tapa tai asenne, myös siitä vapautumiseen tähtäävästä miettimisestä pitää tulla tapa. 

Syyllistämisen huomaaminen on avainasia. Tuo huomaaminen kehittyy vain sitä harjoittelemalla.

Kun joku sai Sinut lupaamaan jotain, jota et todellisuudessa halua tehdä tai toteuttaa ja saatat pitää sitä jopa vääränä… Tuota miettimällä edistyt syyllistymisen huomaamisessa ja siten vapaudut vähitellen alistamisesta.

Tekstini on lyhyt, koska jokaisen on mietittävä ja opittava huomaamaan oma tilanteensa. Tallettamalla tämän tekstin ja palaamalla siihen ajoittain, voi asiassa kehittyä. Omasta tilanteesta muistiinpanoja tehden, voi oppia ja huomata edistymistä.